את משפט הכותרת שמעתי מבלוגרית בולטת ופופולארית ברשת, פמיניסטית על פי הגדרתה העצמית ועד אז גם אחת מחברותי. הוא נאמר משום שהבעתי אמפטיה לחוויה טראומטית של הטרדה מינית קשה מצוות רפואי בהיותה בגיל הנעורים, עליה סיפרה לי צרתה (זוגתו הנוכחית, אז, של בן זוגה לשעבר) בטוקבק לאחד הפוסטים בבלוג שהיה לי אז בקפה דה מרקר.
מבחינתה, נחשבתי למרבה האירוניה ל"בוגדת": הכיצד העזתי להביע אמפטיה אנושית בסיסית לטראומה של אישה, עימה היא נמצאת במאבק אמוציונאלי של "בעלות" (פטריארכאלית?) על גבר.
"מצידי", אמרה לי, "שיאנסו אותה עשרים גברים – לחברותי אסור להגיב לה, את מבינה: היא האוייבת של כולנו". שאלתי האם היא מדברת בעידנא ד'ריתחא ומוכנה לסגת מהאמירה הזו. היא ענתה בבהירות: "לא, אני מתכוונת לזה". הבנתי מיד, בצלילות מפחידה, שאני מצויה בעיצומה של חוויית המפגש עם הבנאליות של הרשע.
התחושה היתה כמו זו שמתארים נפגעי פיגועים: רגע אחרי שנזרקה הפצצה, יש שקט גדול שהכל בו ברור: מה שהיה, מה שיש ומה שיהיה, על כל משמעויותיהם. היה זה לא רק מופע אימים הממחיש כיצד מסוגל אינטרס כוחני צר להעביר אישה על תפיסת עולמה ועל כל אמת מידה מוסרית, אנושית ואתית בה היא נושאת לכאורה – אלא גם רגע מזוקק של תובנה עמוקה לגבי הכוחות הפועלים נגדינו מבית.
השנה האחרונה היתה עבורי, בכלל, "שנת הנשים". שנה של התכנסות, של מחשבות, של תהליכי הבנה ותובנות עמוקות יותר לגבי כל התנועה הרחבה הזו שנקראת "התנועה הפמיניסטית" וחשיבה מחדש על חלקי במארג הזה. באותה צלילות בה התגלתה בפני הבנאליות של הרשע, גיליתי גם כיצד הארגונים הפמיניסטיים לצידן פעלתי שנים, הן בשר מבשרו של הממסד,אשר בפועל מקיים אותן ושומר עליהן כעל בבת עינו. למה הוא עושה זאת? אולי כדי שיהוו מס שפתיים ועלה תאנה לשימורו של המידרג הפטריארכאלי, של הקוד התרבותי אשר בכל אחת ממדרגותיו נמצאת האשה בחלק התחתון, מעליה תקרת הזכוכית ומעל התקרה – יושב גבר.

ככה זה נראה,וזו המשמעות.
הנה מעט מכל מה שהביא אותי לחשיבה מחודשת ולשאיפה להתמקמות מחודשת בזירה המתעתעת הזו:
- סירובה של שדולת הנשים לפעול במאבק המורות (110,000 אלף נשים!!) משום שזה "לא
באג'נדה שלנו" (אח"כ נמסר לי שהן נהנות מתקציבים של מערכת החינוך בפרויקט נמש, ומהיסמכויות נוספות אל המערכת הציבורית). - קבורת החמור שקברו הארגונים הפמיניסטיים את המאבק נגד ביטול חוק חזקת הגיל הרך באמצעות הצבת ייצוג מינימאלי בוועדת שניט מבלי לתת לנושא גיבוי יחצני וציבורי מספק, או אחר, או לדרוש הרחבת הייצוג והעמקתו. בכך שימרו "דעת מיעוט" בוועדה, מעין מס שפתיים לאג'נדה המתנגדת לשינוי החוק, ובה בעת נמנעו (כ"מיעוט") מהתגרות גלויה ובוטה בממסד.
- מקרה של הסתייגות רשמית (במכתב ליועץ המשפטי לממשלה) מדרישת פעילות פמיניסטיות לסגור אתרים בהם הן מאוימות אישית בגין פעילותן נגד ביטול חוק חזקת הגיל הרך, פעילות שהתקיימה במסגרת קואליציה בה לכאורה חברות הארגונים.
- מגוון קריאות תמיכה גלויות ומיוחצנות היטב בעד חיים רמון ונגד הנערה שהתלוננה נגדו – בניגוד גמור לכל אג'נדה ואמת פנימית אותה מייצגת כל מי שמגדירה עצמה כפמיניסטית ובכל זרם שהוא.כתבתי על כך בזמנו.
- התגייסות של נשים רבות – פוליטיקאיות, סופרות, בלוגריות מלאות בעצמן ואחרות, לחזית נאו-ליבראלית אחידה הפוגעת בזכויות אדם של נשים וילדים בשם ה"צדק" ומשוואה דמיונית בין צדדים שאין ביניהם שוויון.
ועוד כהנה וכהנה דוגמאות.
אין הבדל רב בעיני, בין הכוחות השונים: שדולת הנשים, ויצ"ו (שהרוב המכריע של המועסקות בה מועסקות חינם, בהתנדבות – ואילו בראשה עומד גבר המקבל שכר גבוה בהרבה מהשכר הממוצע במשק!), נעמ"ת (שכעמיתותיה ויצ"ו ואמונה – מרבות לפטר מטפלות לפני שקבלו קביעות ולהעסיקן מחדש, בתנאי מינימום הדומים לאחרון קבלני-האדם), נשים המובלטות בתקשורת בזכות אמירתן המיזוגינית תחת כותרת "פמיניסטית". איזו חגיגה יחצנית נפלאה לשיטה ומחולליה – 'הנה, פמיניסטית שחושבת בהיגיון ועל פי ה"צדק", כמו גבר…'. [השקפתי בנדון ידועה: מדובר באשה (ופגשתי לאחרונה רבות כאלו) העושה שימוש לרעה במעמדה על מנת להוציא את הסוציאל דמוקרטיה הפמיניסטית אל מחוץ לגדר].
גם חלק מהארגונים הקטנים יותר (ממש לא כולן) נמצאים בקדירה, ואף אותה אשה שאחראית לכותרת הרשימה הזו.
כולן מצהירות על כוונה לקדם נשים, על אידיאולוגיה שוויונית, על הגדרה עצמית פמיניסטית – ופועלות פה ושם כתמונת מראה של הממסדים בהם הן חותרות לכאורה לשינוי, וכאחרון השוביניסטים החזיריים, הדורסנים (בפרפראזה לאמירות על הנאו ליברליזם החזירי שהביא את מדינת ישראל כולה אל פי הפחת).
אם אסכם את תחושתי בשנה האחרונה, המינורית מאוד (יחסית) בפעילות החברתית–פמיניסטית שלי – הרי שיש בה עייפות נפשית והרבה עצב.
המפגש החשוף עם הגלגלים הסמויים שמניעים את הרשע בנגזרותיו המגדריות, המאבק השוחק שאני מנהלת מזה שנים על הכרה, השפעה וכבוד האדם של נשים וחשיפת המוטיבציות הסמויות של כל מי שהאמנתי עד אז בכוונותיהן – משרה עלי עצב.
ואולי צער, זו המילה.
מצער. מצער. אבל גם מרושע לא פחות, יש בעיבור הזה של הממסד שמעבר בתוכו את האירגונים הפמיניסטיים, וגם באירגונים עצמם שחפצים לא פחות להפוך חלק מגופו של הממסד (ועוד בנתחי הבשר השומני שכרסו מרופדת …).
אהבתיאהבתי
את הדברים האיומים ביותר על נשים אומרות נשים אחרות.
את הביטויים הגופניים הכי משפילים ואת הביקורת הכי מחרידה נשים חוטפות מנשים אחרות. לפעמים הנשים האחרות הן אמא שלהן, או חברה שלהן.
מקרה מצער ומקומם, מה שתיארת פה.
אהבתיאהבתי
זה מאוד עצוב. אני מתחילה לחשוב שיש צדק במה שבועז אמר כאן.
אהבתי מאוד את הדימוי של הגבר היושב על תקרת הזכוכית – רק לצייר את זה.
אהבתיאהבתי
הגדרת יפה מאוד את ההפנמה של השיטה אצל נשים, ואת הדיבור הכפול שניתן לשמוע לעתים מזומנות מנשים בעמדות כוח – מצד אחד פמיניסטית ומהצד השני שונאת נשים מדופלמת.
התקרות שבאיור שלך ממחישות את העניין הזה נהדר.
מה שעצוב הוא שנשים לא יכולות "להצליח" בעולם בלי להצליח בדרך הגברית. או בואי נאמר, לעתים רחוקות יכולות, עם מזל יוצא דופן ומשאבים פנימיים יוצאי דופן.
בכלל, כל הענין של ארגונים היררכיים כבר אינו נשי. יש צורך במבנה אחר. אבל מהו?
אהבתיאהבתי
"המפגש החשוף עם הגלגלים הסמויים שמניעים את הרשע בנגזרותיו המגדריות"
גם אני התעייפתי והתעצבתי בשנים האחרונות ואני תוהה אם יש לי את הפריבילגיה לוותר כי אני גבר או שמא גילויי הרשע הם הביטוי לויתור, קרי שגם לנשים רבות יש פריבילגיה מפוקפקת כזו?
חנה – תודה.
אהבתיאהבתי
אשה לאשה זאבה, לא אמרתי את זה פעם?
ובעניין אחר, או שלא: אם אולמרט יכריז נבצרות, אולי זה יתן לציפי הזדמנות לצבור מקדמה לקראת הבחירות, ולהציל את סיכוייה. מאחל לה בכנות.
אהבתיאהבתי
נשים הן חלק מהחברה, ולכן לא מתמיה שהן מפנימות הרבה מהערכים של החברה. הטעות היא לדעתי חוסר הסבלנות כלפי שוביניסטים ושוביניסטיות. מרבית האנשים פועלים מתוך כוונות טובות ורצון להיות מוסריים, אבל גם מתוך לרצון לשמר או להעצים את כוחם האישי. וזה כולל את רובנו, אולי אפילו אותך.
במקום להתייאש צריך לשאוב כוח מהמאבק. מאבקים אידיאולוגיים דורשים כושר ומאמץ אינטלקטואליים ונפשיים, והם אתגר נהדר, למי שבוחרים בו. לדעתי, זו טעות לסמן אויבים ואנשים לא מוסריים. במקום זה, צריך לנסות להבין מה גורם לאנשים להיות שוביניסטים (או ימניים), ולנסות לחשוב איך אפשר לפקוח את עיניהם ולשכנע אותם בצידקת דרכך. כשתנסי לעשות את זה תרגישי פחות אכזבה וכעס, ויותר הבנה וחיבה כלפי כולם. בנוסף, יש להניח שאת אינך צודקת במאה אחוזים בפעולותייך ומחשבותייך, ולכן הנסיון להבין את האחרים יעזור לך לשפר את הדיוק של העמדות שלך.
אגב, בנוגע למקרה שבו התחלת את הפוסט. אין כאן שוביניזם, כמובן, ובטח שלא בעלות. זה מאוד פוגע ומעליב להיעזב, וטבעי לנתב את השנאה כלפי מושא האהבה החדשה. זה לא דבר מצוין לעשות, והתגובה של האישה בסיפור היתה קצת קיצונית, ובכל זאת, אני לא חושב שהדוגמה מתאימה לשאר הפוסט.
אהבתיאהבתי
פוסט מעניין וחשוב, תודה.
ההתפכחות שלך מאמתת תבנית חוזרת ונשנית במאבקי שחרור: שותפי המאבק הם שותפים אידאולוגיים ולא ביולוגיים. צבע עור או אברי רבייה לא מעניקים לאף אחד פטור מחובת ההוכחה שליבו נמצא בצד הנאור של המאבק. יש אכזבה מובנת מכך שהביולוגיה לא מסדרת לנו את החיים, אבל יש גם סוג של שיחרור בפיכחון החדש: שיחרור מהנטיה להקיש על טיבו של אדם מחיצוניותו. וגם זה יעד פמיניסטי, בפני עצמו.
הסירוב של פמיניסטיות לתמוך במאבק המורות הוא סקנדל בפני עצמו. נו, מה עוד חדש בשמאל.
אהבתיאהבתי
חזקה וקשה מאוד למיגור, ויש מאחוריה כנראה הרבה מאוד אינטרסים, כוח וכסף.
יקירתי, אני זוכרת היטב את הפרשה ההיא שהזכרת בפתיח – ואני חושבת שמאחר שהיא דוגמא מצוינת לא לרוע, אלא לעומק שאליו חודרת שטיפת המוח הפטריארכאלית.
.
אהבתיאהבתי
עידנא דריתחא, לא דה ריתחה.
אהבתיאהבתי
ד. – כתבתי ריתחא ולא ריתחה (באטרמית אין ה' סופית אלא א'). אתקן את ה- ד', תודה.
לכל השאר – צריכה לחשוב ולענות (וגם לאלו שכתבו לי למייל). אשוב בשעה עירנית יותר.
אהבתיאהבתי
כל הכבוד. המאבקים הותיקים בעצם משמשים היום ככלי מצד האליטות ובעלי ההון.
צריך מעכשיו לחשוב פרקטיקה ופחות תיאוריה.
יש קשר גורדי בין כל המנושלים והחלשים – נשים וגברים.
אהבתיאהבתי
דפנה,
אכן העגל רוצה לינוק והפרה רוצה להיניק – אולם זה מורכב יותר. העגלה, במקרה זה, טוענת לרצונה להתבגר (=להשתחרר ולשחרר נשים מדיכוי ואפלייה) על מנת להעלים מהעין את השתדלותה להישאר (ולהשאיר אחרות) קטנה. יש גמול בחסות הזו, כשם שיש גמול לנשים בחסות הגברית בכלל.
בועז,
אכן התקוממתי והצטערתי. ואני גם מקדישה הרבה מעשייתי המקצועית ללמד נשים להשתחרר מכבלי הסוציאליזציה.
מיכל – לכן ציירתי…ואשמח לציור מקצועי משלי שניתן להראות לכמה שיותר נשים בכמה שיותר מקומות ברשת ובכלל…
לולו – אכן, דפוס החשיבה הפטריארכאלי הוא של מידרוג. לכן גם יש עשרה עשירונים, למשל, והשפע אינו של כולם.
לבעז קפסוטו – התודה היא לך, ממני.
לצועד – אשה לאשה אינה זאבה. להיפך. אני מדברת כאן על מה שדפנה (האחרת) הגדירה כסוציאליזציה עמוקה וטוענת נגד ההישארות בה. אין אחווה כאחוות נשים, היכן שהיא קיימת – ויש הרבה ממנה. העולם מורכב…
יוסי, התיאור שלך לגבי הדוגמא הראשונה שהבאתי, פשטני מדי לטעמי. אין כאן המשגה גנרית של "בעלות", "נטישה" או "השלכה רגשית", אלא בחירה מודעת ואינטרסנטית בשירות ה"אני", באופן שלא ניתן אף לנתקו מההבט המגדרי.
עידו אתה צודק – השותפים הם אידיאולוגים, אבל עדיין יש לי רף ציפייה גבוה יותץר מאילו הביולוגיים.
דפנה האחרת (והיקרה לי מאוד) – הבחירה בנתיב אליו מםנה אותנו הסוציאליזציה עליה את מדברת, תמוהה כשמדובר בנשים שעברו תהליכי התפתחות ודה-סוציאליזציה. אני חושבת שהבחירה הזו – היא היא ה**בנאליות** של הרשע: הוא אינו בא מהרוע אלא מהבחירה לא לקחת אחריות (בשירות הגחמה התורנית, בדר"כ – ועל חשבון הזולת).
אהבתיאהבתי
תודה, אכן.
אהבתיאהבתי
A woman should be obscene, and not heard
אהבתיאהבתי
וכרגיל מאוד, שניכם צודקים.
חנה – אני חושבת ששמת את האצבע במדויק על משהו שהיה לי קשה מאוד להגדיר ועכשיו גם קשה להתמודד אתו. בהזדמנות, על כוס קפה. בפירוט.
שנת אי אלימות, אינשאללה.
אהבתיאהבתי
ארז, אהבתי את ה- obscene.
דפנה, הבעיה עם הצדק הוגדרה יפה ע"י יהודה עמיחי: במקום בו אנו צודקים, לא פורחים פרחים באביב.
והקפה על האש 🙂
אהבתיאהבתי
הוא הסינרגיה שבין הפנמת ערכים פטריארכליים ות לבין שימוש בערכים הללו כנשק יום הדין על מנת לשרת אינטרס אישי כוחני שמבטא את אותה הפנמה…
בקיצור, התשובה בגוף השאלה והאישי הוא הפוליטי.
אהבתיאהבתי
העולם התהפך
אהבתיאהבתי
שיש הבדל בין אמירה למעשה בפועל? חברה שלי אמרה על בן זוגה: מעולם לא רציתי כל כך שמישהו ימות. זה לא הופך אותה לרוצחת ואפילו לא לדוגלת באלימות. והיא דוקא דיברה ברצינות גמורה. יתכן שבפועל חברתך היתה פותחת את דלתה לאישה הנ"ל אם עשרים הגברים הללו היו רצים אחריה ורוצים לאנוס אותה.לכן מה שהיא אמרה לא נראה לי כהפנמה של ערכים שוביניסטים דוקא אלא אלימות אנושית גרידא.
אין בכך כדי להחליש את כל מה שכתבת אח"כ
רק שהקישור נראה היה לי ספרותי מעט
אהבתיאהבתי
אלא אף חושבת שזו עמדה מאוד מסוכנת, שכן מילים הן מעשה ומייצרות מציאות. לא להכיר בכך – זו הכשרת השרץ.
אהבתיאהבתי
בסוף המאמר סיימת בנימה של עצב.
אולי זו גם התחלה של התפכחות. של הבנת הכוחות הפועלים מתוך ההקשר החברתי העכשווי.
אהבתיאהבתי
כואב שאנחנו חיים בחברה של אנשים שלא מבינים שמעשי האלימות הנפשיים והגופניים שהם גורמים לאחרים נוצרים בגלל הבעיות שלהם.
בגלל החששות שלהם
בגלל התיסכולים שלהם
ועם כל הקידמה וכל המדע שהתפתח עדין האנושות עסוקה במשחקים מגוחכים להשמיד את עצמה
במקום לחנך לסובלנות והבנה ונתינה
במקום לאהוב
אני חושב שאלי ויזל אמר פעם שההפך מאהבה זה לא שינאה…אלא אדישות
לילה טוב מבריסל…
אהבתיאהבתי
חנה, את יכולה למצוא לי את שאר מילות השיר של יהודה עמיחי
( במקום בו אנו צודקים, לא פורחים פרחים באביב)
?
הקטע הזה מזכיר לי את אבי ז"ל
שתמיד אמר שהוא לא רוצה להיות צודק.
אהבתיאהבתי
http://www.zds.org.il/makom.html
המקום בו אנו צודקים
מן המקום שבו אנו צודקים
לא יצמחו לעולם
פרחים באביב.
המקום שבו אנו צודקים
הוא קשה ורמוס
כמו חצר.
אבל ספקות ואהבות עושים
את העולם לתחוח
כמו חפרפרת, כמו חריש.
ולחישה תשמע במקום
שבו היה הבית
אשר נחרב.
מתוך: יהודה עמיחי – שירים שונים
אהבתיאהבתי
ונכונה האמירה של ויזל. תודה.
אהבתיאהבתי